Celstraffen voor ronselen meisjes voor drugssmokkel

Vier verdachten van een bende die meisjes ronselde voor drugshandel hebben vandaag straffen tot twee jaar cel opgelegd gekregen. De rechtbank in Den Haag legde een vrouw 107 dagen gevangenis en een werkstraf van 240 uur op. Drie andere verdachten, twee vrouwen en een man, hebben twee jaar celstraf gekregen.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag had celstraffen tot drie jaar tegen de bendeleden geëist. Volgens het OM waren de slachtoffers om verschillende redenen niet bestand tegen de invloed van de verdachten. Ze moesten drugstransporten vanuit Marokko en Brazilië uitvoeren.

Twee verdachten ronselden de slachtoffers, zo stelde het OM. Ze werden vriendinnen met meisjes die vanwege hun leeftijd, intelligentie en persoonlijke omstandigheden vatbaar waren voor mooie beloften. De meisjes werd wijsgemaakt dat de tassen met de drugs waren bewerkt met een stof, waardoor drugshonden de verdovende middelen niet zouden kunnen ruiken.

Ook werd de meisjes verteld dat douanebeambten waren omgekocht. Werden ze desondanks toch gesnapt, dan zouden ze worden vrijgekocht. Twee slachtoffers van 17 en 19 jaar uit Den Haag ondervonden aan den lijve in Marokko dat dat niet waar was. Ze hebben daar een jaar vastgezeten voor drugshandel.

De smokkelpraktijken kwamen aan het licht toen een oplettende medewerkster van een reisbureau aan de bel trok. Ze kreeg argwaan toen een man een reis boekte voor twee meisjes, van wie er een minderjarig was. De ouders hadden echter niet getekend voor de trip. Ze stonden volgens justitie op het punt om een grote partij cocaïne uit Brazilië te halen.