Miljoen reserveringen voor lijkwade Turijn

Al meer dan één miljoen mensen hebben een reservering geplaatst om de lijkwade van Turijn te zien wanneer die in april en mei voor de eerste keer in tien jaar weer te bezichtingen is. Dat zegt het bestuur van de Italiaanse stad.

Het stadsbestuur van Turijn zei vandaag op een persconferentie dat van over de hele wereld reserveringen zijn binnengekomen. Turijn hoopt op twee miljoen bezoekers. De bezoekers mogen drie tot vijf minuten naar het stuk linnen kijken. Het Vaticaan heeft al gemeld dat paus Benedictus XVI een van de bezoekers zal zijn.

Veel christenen zien het doek als de lijkwade van Jezus Christus, terwijl anderen het middeleeuwse oplichterij noemen. Het Vaticaan heeft zich nooit uitgesproken over de authenticiteit van de lijkwade, maar overweegt nieuwe wetenschappelijke onderzoeken nadat de bezichtiging is afgelopen.

Normaal gesproken mag het publiek slechts één keer in de 25 jaar een blik op de lijkwade werpen, maar de laatste keer werd het doek al na twee jaar, in het voor katholieken heilige jaar 2000, opnieuw tentoongesteld. Volgens de voorzitter van de commissie van de Lijkwade van Turijn, Fiorezo Alfieri, 'begrijpt de kerk het belang voor de economie en werkgelegenheid' in de industriestad en is er toestemming gegeven om de lijkwade ver voor schema te laten zien.