PVV wint terrein in Den Haag

De PvdA blijft na de komende gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag de grootste partij, maar de PVV wint steeds meer terrein. Samen met de VVD zou deze partij de tweede van Den Haag worden als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden. Dat bleek gisteren uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van de gemeente.

De PvdA haalt in de peiling negen van de 45 raadszetels binnen. De VVD en PVV volgen met beide zeven zetels. D66 zou zes gemeenteraadsleden mogen leveren.

Een maand geleden stond de partij van Geert Wilders, die alleen in Den Haag en Almere meedoet, nog vierde in de peiling met zes zetels. De VVD en D66 konden toen rekenen op acht zetels. De PvdA haalde toen ook negen zetels in de peiling.

Tijdens de verkiezingen van 2006 haalde de PvdA nog vijftien zetels. De VVD kreeg er tien, het CDA vijf en D66 twee. De PVV deed toen niet mee.

Dat de PvdA de grootste lijkt te blijven, heeft de partij volgens TNS Nipo voor een groot deel te danken aan Hagenaren van niet-westerse afkomst. Zij stemmen in ruim de helft van de gevallen op de PvdA. Onder autochtone Hagenaren is de PvdA momenteel de vierde partij.