Jeugdzorg A'dam onder verscherpt toezicht

Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA) is onder verscherpt toezicht gesteld. Dat heeft de Inspectie Jeugdzorg besloten na een landelijk onderzoek naar risicomanagement. Het bureau moet nu een verbeterplan opstellen.

Bij het bureau spelen al jaren problemen. Eind 2008 werd het bureau al onderzocht op verzoek van de gemeente Amsterdam. Toen werd net als nu geconcludeerd dat het risicomanagement niet in orde was, waardoor problemen aan de aandacht kunnen ontsnappen.

De inspectie wil dat alle bureaus volgens de zogenoemde Deltamethode werken. Dat houdt in dat structureel wordt bijgehouden hoe het gaat met het kind, zijn ouders en andere mensen die voor het kind belangrijk zijn.

Nog altijd werkt het bureau onvoldoende volgens deze methode. Dat kwam toen en nu mede door een hoog personeelsverloop, waardoor het moeilijk is een structuur op te bouwen.

Omdat nog steeds geen orde op zaken is gesteld, moet het bureau een verbeterplan indienen bij de inspectie. Die moet het goedkeuren, waarna wordt gecontroleerd of het bureau zich aan zijn eigen plan houdt. Het verscherpt toezicht duurt een jaar, waarna wordt besloten of het moet worden voortgezet of niet.