VS wint openingswedstrijd ijshockey

De Verenigde Staten zijn het ijshockeytoernooi op de Olympische Winterspelen goed begonnen. Zwitserland werd met 3-1 verslagen. De VS domineerden de wedstrijd, maar goalie Jonas Hiller speelde zeer sterk en Zwitserland werd enkele keren gevaarlijk via snelle uitbraken.

De eerste periode was vooral aftasten voor de Team USA. Er waren wel enkele kansen, maar het duurde tot het einde van de eerste periode voor er gescoord werd. Bobby Ryan wist een losgeslagen puck over de schouder van Hiller te schieten. In de tweede periode verdubbelde David Backes de marge. De Zwitsers hadden vlak hiervoor een aardige doelkans, maar goalie Ryan Miller redde knap. Backes pikte vervolgens de puck op en schaatste op hoge snelheid op Hiller af. Vervolgens schermde hij de puck goed af voor de verdediger, schaatste voor het doel langs en scoorde met zijn backhand.

Het fysieke spel van de Zwitsers uit de eerste periode leek af te nemen, en de Amerikanen profiteerden hiervan. In de powerplay wist Ryan Malone uit een klutsgoal de 3-0 te scoren. Het originele schot kwam van verdediger Ryan Suter en Malone werkte de rebound binnen. Aan het einde van de periode kregen de Zwitsers nog twee goede kansen via Roman Wick en Mark Streit. Miller wist beide kansen echter te keren en leek een goede kans op een shutout te maken.

Zo ver kwam het echter niet, want halverwege de derde periode maakte Zwitserland er weer een wedstrijd van. In de powerplay scoorde Wick een vreemde goal. Hij maakte eigenlijk een pass, maar Miller wilde deze pass met zijn stick onderscheppen. Via de stick van Miller verdween de puck in het eigen doel. Verder werd er echter niet meer gescoord in de wedstrijd waardoor de Verenigde Staten hun eerste overwinning binnenhaalden. Team USA eindigde met 24 schoten op doel, Zwitserland had er vijftien.

Later vanavond spelen uit dezelfde poule topfavoriet Canada en Noorwegen tegen elkaar. In poule B wordt de wedstrijd Letland - Rusland nog gespeeld. Ook Rusland is een van de favorieten voor het goud.