Duizenden zonder stroom door storingen

Ongeveer 2500 huishoudens ten westen van Utrecht hebben vandaag een aantal uren zonder stroom gezeten. Ook in Leeuwarden deed zich vanochtend een stroomstoring voor. Hier moesten ongeveer tienduizend afnemers het ongeveer een uur zonder stroom stellen.

In de regio Utrecht zaten in onder meer Vleuten, Kamerik, Zegveld, Harmelen en de Utrechtse wijk Leidsche Rijn huishoudens sinds iets na 09.00 uur zonder stroom, meldt een woordvoerder van netbeheerder Stedin. De oorzaak van de storing is nog onbekend. "Er is ergens een kabel kapot."

De kabel kon worden gelokaliseerd, waardoor de boel kon worden omgeschakeld en er weer spanning op het net kwam. Rond 11.30 uur hadden alle huishoudens weer stroom. Stedin gaat de kapotte kabel repareren.

De storing in Leeuwarden begon om 11.00 uur en trof het zuidwesten van Leeuwarden en een paar omliggende dorpen, zegt een woordvoerder van energiemaatschappij Enexis. De stroomstoring ontstond doordat de beveiliging aansprong, waardoor een transformator werd uitgeschakeld. De storing is gelokaliseerd bij een schakelstation, waar verder onderzoek plaatsvindt.

De spanning is hersteld via een omleiding. Rond 11.40 uur hadden zo'n 7500 van de getroffen huishoudens weer stroom. Rond 12.20 uur was dit ook bij de overige 2500 huishoudens het geval.