Bos wint debat, Wilders en Halsema opvallend goed

PvdA-minister Wouter Bos heeft het lijsttrekkersdebat dat de NOS gisteravond organiseerde gewonnen. Dat vinden debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut.

Ze zijn tot die conclusie gekomen omdat hij 'op geen enkel moment wankelde in zijn verdediging'. Als minister van het kabinet kreeg Bos veel kritiek te verduren, maar volgens het debatinstituut was hij keer op keer in staat een aanval af te weren en snel om te zetten in een tegenvraag.

Ook Femke Halsema (GroenLinks) en PVV-leider Geert Wilders vielen volgens het instituut op door helder en duidelijk de meningsverschillen te benadrukken. Halsema viel op door te zeggen dat de crisis van rechts kwam en dat rechtse oplossingen niet werken. Wilders was volgens het instituut 'messcherp' toen hij Arie Slob (ChristenUnie) vroeg of de islam volgens hem gelijkwaardig was aan het christendom. Slob heeft de vraag niet beantwoord.

Grote verliezer is volgens de deskundigen de kiezer omdat het debat chaotisch verliep. Het debat zou toe zijn aan een grondige herziening. Zo moet het gaan over concrete onderwerpen waar een duidelijk meningsverschil over bestaat.

Ook moeten de debatleiders veel strakker de regie voeren en moeten politici meer op de stellingen ingaan. Nu zouden ze vooral een eigen verhaal afsteken dat bijna niks met het onderwerp te maken heeft. Verder zou het voor kiezers mogelijk moeten zijn vragen aan de politici te stellen.


Geert Wilders (PVV) vs. Arie Slob (ChristenUnie) over de islam in het debat