Van Wees: "Rodelen gevaarlijker dan skeleton"

In Nederland heeft Skeletonner Peter van Wees met afgrijzen de beelden bekeken van het verongelukken van de Georgische Rodelaar. Van Wees die vorig jaar tijdens een Olympische testwedstrijd op de moeilijke, uitdagende baan van Whistler deelnam geeft aan dat Rodelen veel gevaarlijker is dan skeleton. De 35-jarige Nederlander wist zich niet te plaatsen voor de Spelen.

In februari vorig jaar nam Van Wees deel aan een wereldbekerwedstrijd op de Olympische baan. Op dat moment werd de baan gelijk getest voor de spelen. Hij eindigde daar als 28e. Bocht zestien, waar het fatale ongeluk plaatsvond, vond Van Wees ook een lastige. "Als je daar gaat, is er geen redden meer aan."

De snelheden op de baan in het Whistler Sliding Centre lagen rond de 150 kilometer per uur. De Nederlandse viermansbob kwam er vorig jaar ruim boven de 150 kilometer per uur uit. Volgens Van Wees lopen de skeletonners minder risico omdat zij met hun buik naar de baan liggen.  "Wij liggen heel dicht tegen het zwaartepunt aan, de rodelaars die op hun rug liggen minder. Onze ijzers bijten ook niet zo diep in het ijs als bij het rodelen. Wij wekken dus minder wrijving op. Rodelaars hebben meer controle over hun slee, maar als ze van de veilige lijn afwijken gaat het ook goed mis. Dan gaat de slee echt een bepaalde kant op."

Ook de onervarenheid van de Georgiër speelt volgens Van Wees mee: "Het is een vrij nieuwe baan, dus niemand kent de baan echt goed. Dat heeft zeker meegespeeld bij hem. De crew op de baan probeert die ook steeds beter te maken. In Cesana waar vier jaar geleden rodelen, skeleton en bobsleeën tijdens de Winterspelen plaatsvond, hebben ze er eigenlijk vier jaar over gedaan om de baan helemaal goed te krijgen. Dan is ie ook snel, maar tevens een stuk veiliger."