EP blokkeert inzage bankgegevens door VS

De Amerikaanse autoriteiten krijgen nog geen inzage in de bankgegevens van Europese burgers. Het Europees Parlement (EP) is van mening dat de privacy niet voldoende wordt gewaarborgd.

Het EP verwerpt met de uitspraak het akkoord dat de Europese ministers van Justitie er vorig jaar vlak voor het Verdrag van Lissabon doordrukten. Het voorstel om het akkoord te verwerpen was ingediend door VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij betreurde het dat de EU 'haar financiële veiligheidsdiensten aan de Verenigde Staten bleef uitbesteden zonder wederkerigheid'.

In principe had Swift, het bedrijf dat het betalingsverkeer verzorgt, vanaf 1 februari gegevens moeten verstrekken aan de VS, maar het bedrijf vond dat het EP zich nog over het akkoord moest uitspreken.

De Amerikanen zeggen de bankgegevens nodig te hebben in hun strijd tegen het terrorisme en de financiering daarvan. Het Europees Parlement vindt deze verklaring niet genoeg en wil meer duidelijkheid over het gebruik van de gegevens.

Vorige week dreigde de VS met bilaterale onderhandeling met de afzonderlijke EU-lidstaten over inzage in de gegevens als het EP het akkoord zou verwerpen.

De Europese Commissie werkt ondertussen aan een ontwerp voor een akkoord op de lange termijn.