Onderzoek naar zelfdoding na Netwerk-reportage

Het Openbaar Ministerie in Zutphen is een onderzoek gestart naar de hulp bij de zelfdoding van de 99-jarige Moek Heringa. Dat meldt een woordvoerder van het OM vandaag. Netwerk zond afgelopen maandag een reportage uit, waarin te zien was hoe de vrouw meer dan honderd pillen innam om haar leven te beëindigen.

De vrouw zou hierbij hulp hebben gehad van haar zoon Albert. Met de hoogbejaarde vrouw was niets aan de hand, maar voor haar gevoel had ze haar leven voltooid en moest er een einde aan komen.

Moek Heringa had zich tot haar huisarts gewend om haar te helpen om te sterven, maar die gaf aan niets voor haar te kunnen doen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kon haar slechts het advies geven te stoppen met eten en drinken. De vrouw kon dit echter niet. Haar zoon besloot de vrouw uiteindelijk te helpen bij haar zelfgeregisseerde dood. Deze hulp bij zelfdoding mag echter nog niet in Nederland.

Het OM gaat nu onderzoeken wat er in dit geval precies is gebeurd. Vervolgens wordt bekeken of er actie moet worden ondernomen tegen iemand, zegt de woordvoerder.

Uit een onderzoek van de NVVE blijkt overigens dat in 22 procent van de verzorgingshuizen in Nederland de afgelopen drie jaar zelfdodingen of pogingen daartoe hebben plaatsgevonden. In meer dan de helft van de 221 verzorgingstehuizen gaven bewoners aan dat zij hun leven voltooid vonden. Twaalf procent doet daadwerkelijk een verzoek om hulp bij zelfdoding. Verzorgingstehuizen kunnen hier echter niets mee.

De NVVE stelt dat mensen zich soms uit wanhoop tot 'gruwelijke methoden' wenden om hun leven te beëindigen en wil meer aandacht voor dit probleem. "Het beleven van het leven door de bewoners wordt met geen enkel respect gevolgd", stelt de vereniging.