WADA: Dertig dopinggevallen voor Vancouver

Dertig atleten zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver positief bevonden bij dopingcontroles. Dat heeft het mondiale antidopingbureau WADA gisteren gemeld aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De sporters, van wie de namen niet zijn bekendgemaakt, zullen niet deelnemen aan de Spelen.

"Het is een rapportage van WADA aan het IOC. Het bureau heeft ons gemeld dat zij dertig atleten hebben tegengehouden omdat ze positief zijn bevonden," zei directeur communicatie van het IOC Mark Adams. "Details heb ik verder niet."

Volgens Adams zijn vanaf 4 februari onder auspiciën van het IOC zelf in totaal 554 dopingcontroles (407 urinemonsters en 147 bloedmonsters) uitgevoerd voor de Spelen en zijn daarbij tot dusver geen positieve gevallen ontdekt.

"Het is duidelijk dat een atleet die wordt betrapt op doping, vaak niet alleen heeft gehandeld, maar hulp heeft gekregen van artsen en trainers," vervolgde Adams. "De commissie wil ook deze mensen kunnen aanspreken op de ethische normen binnen de sport en de schuld niet alleen bij atleten leggen."