Blackwater moet weg uit Irak

De Iraakse regering heeft 250 huidige en voormalige werknemers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater te verstaan gegeven dat zij het land moeten verlaten. Als zij binnen een week niet zijn vertrokken dreigt arrestatie wegens overtreding van de visumregels. Dat heeft het Iraakse ministerie van binnenlandse zaken gisteren gezegd.

De maatregel geldt Amerikanen die in september 2007 voor Blackwater in Irak werkten. Op 16 september 2007 richtten vijf beveiligingsmensen van Blackwater een bloedbad aan in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zeventien Irakezen, onder wie vrouwen en kinderen, kwamen om het leven toen de Blackwater-bewakers van een Amerikaans konvooi lukraak om zich heen begonnen te schieten. Eind vorig jaar werden de vijf bewakers door een rechtbank in Washington ontslagen van rechtsvervolging. Zij zouden zich bedreigd hebben gevoeld en uit noodweer hebben gehandeld.

Het incident leidde destijds tot woedende reacties in Irak. Dat de vijf niet worden vervolgd is de Irakezen ook in het verkeerde keelgat geschoten.

De Iraakse minister van binnenlandse zaken Jawad al-Bolani zei gisteren dat de 250 betrokkenen drie dagen geleden op de hoogte waren gesteld en dus nog vier dagen hadden om hun biezen te pakken. "Wij willen een nieuwe bladzij openslaan. Het was een pijnlijke ervaring en wij willen nu graag vooruit", zei Al-Bolani.