Nijpels faalde als DSB-commissaris

VVD-coryfee Ed Nijpels heeft als commissaris van de DSB grote steken laten vallen. Dat blijkt uit een door De Nederlandsche Bank (DNB) gestuurde brief, waarop harde kritiek werd geuit op het functioneren van de raad van commissarissen van de DSB. RTL Z publiceerde vandaag passages uit de brief op zijn website.

Nijpels, door critici ook wel gezien als een 'baantjesstapelaar die graag op recepties verschijnt met een glas champagne', is door de brief in een lastig parket gebracht.

De VVD'er is namelijk voorzitter het grootste pensioenfonds van Nederland, het ambtenarenpensioenfonds ABP. Nijpels heeft gezegd dat hij zou opstappen als uit het onderzoek naar zijn DSB-verleden zou blijken dat hij gefaald heeft. Hij was commissaris bij DSB van juli 2004 tot oktober 2009.

DNB verwijt de raad van commissarissen in de brief dat Nijpels passief blijft, terwijl DSB al sinds eind 2007 onder verscherpt toezicht staat. De raad zag echter zeer weinig urgentie om de situatie bij DSB te verbeteren.

Over het ontslag van oud-defensieminister Frank de Grave, die het na enkele weken al voor gezien hield bij DSB, is DNB evenmin te spreken. Uit notulen van een bestuursvergadering van 15 mei 2009, ook in het bezit van RTL Z, rijst het beeld op dat de raad van commissarissen Scheringa bij het ontslag van De Grave geen strobreed in de weg legde.

Men had juist eerst zorgvuldig hoor en wederhoor moeten toepassen voordat er over mocht gegaan worden tot ontslag van De Grave. Uit de notulen blijkt dat Scheringa De Grave de zak gaf op de allerlaatste dag van zijn proeftijd (14 mei).

Scheringa lichtte de commissarissen de avond van tevoren, 13 mei, via een 'belrondje' in over het aanstaande ontslag van De Grave. Uit niets blijkt dat zij zich tegen dat besluit hebben verzet. De Grave was onaangenaam verrast, want niet op de hoogte van het bestaan van een proeftijd. Volgens RTL Z hadden De Grave en Scheringa ook ruzie over het dividend dat DSB zou uitkeren.

Het onderzoek ligt nu bij de jurist Michiel Scheltema, die er een onafhankelijk oordeel over moet geven voordat de resultaten naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Hierin moet ook de rol van DSB-topmannen en VVD'ers Gerrit Zalm en Robin Linschoten naar voren komen.


Bij gebrek aan een foto, een filmpje van Ed Nijpels