Eyeworks maakt documentaire over 'bomheld'

Televisieproducent Reinout Oerlemans gaat een documentaire maken over Jasper Schuringa, de 32-jarige Amsterdammer die op eerste kerstdag een Nigeriaanse terrorist overmeesterde in een vliegtuig boven de Verenigde Staten. Dat maakten Eyeworks en de woordvoerder van Schuringa vandaag bekend.

'De held van vlucht 253' was in één klap wereldnieuws. Hij was in Amerika onder meer te zien bij CNN, maar dook al snel onder omdat de hectiek hem te groot werd.

Schuringa krijgt elke dag verzoeken vanuit de hele wereld om zijn verhaal te doen. "Hoewel het allemaal nauwelijks te bevatten is, besef ik dat wat ik heb meegemaakt heel bijzonder is. Daarom wil ik graag voor iedereen, inclusief mezelf, de gebeurtenis zo gedetailleerd mogelijk reconstrueren zodat iedereen zelf kan zien wat er gebeurde."

Volgens hem was er na het eerste gesprek met Oerlemans een klik. De televisieproducent liet weten dat hij het verhaal weliswaar uit de media kende, maar dat het nog veel meer indruk op hem maakte toen Schuringa het zelf vertelde. "Wij zijn vereerd dat Jasper juist met ons deze gebeurtenis wil gaan vastleggen."

De heldhaftige Amsterdammer, zelf ook filmmaker van beroep, zal nauw betrokken zijn bij het maken van de documentaire. Volgens Oerlemans hebben vooral Britse en Amerikaanse zenders al belangstelling getoond voor de film.

Schuringa deed vanavond voor het eerst zijn verhaal bij het tv-programma De Wereld Draait Door.

Eyeworks maakt documentaire over 'De held van vlucht 253'