Vaagheid rond bestrijding namaakproducten

Het is onduidelijk hoeveel succes Nederland boekt bij de bestrijding van nepmedicijnen en andere namaakproducten. De cijfers hierover zijn een rommeltje. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer.

De douane voert het Europese beleid tegen namaakproducten volgens de Rekenkamer professioneel uit, maar onduidelijk blijft hoeveel succes er wordt geboekt. Dat komt doordat de cijfers gebreken vertonen. Zo zijn er volgens Europese cijfers ruim 650.000 neppillen op Nederlandse vliegvelden en havens onderschept, en volgens de douane 500.000 pillen.

Volgens de Rekenkamer weten de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en de douane dat de cijfers niet deugen, maar doen deze instanties daar niets aan. De cijfers worden nog steeds in officiële stukken gebruikt.

Ook op Europees niveau laat de aanpak van namaakgoederen te wensen over. De doelen in de Europese plannen zijn volgens de Rekenkamer vaag en niet meetbaar.

Het ministerie van Economische Zaken en de douane laten in reactie op het rapport weten aan verbetering te werken.

In de handel in namaakgoederen gaan waarschijnlijk miljarden om. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) schat de schade voor legitieme producenten op honderd tot tweehonderd miljard dollar per jaar. Volgens EU-cijfers, die mogelijk dus niet helemaal kloppen, zijn er in 2008 bijna 179 miljoen nepproducten onderschept, waarvan 79 miljoen illegale cd's en dvd's.