A'dam wil strippenkaart in april afschaffen

Amsterdam wil de strippenkaart in het openbaar vervoer afschaffen. Als het aan de hoofdstad ligt, kan vanaf 15 april in bus, tram en metro alleen nog met de OV-chipkaart worden gereisd. Daartoe heeft de stad vandaag een verzoek ingediend bij staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie).

Met dit verzoek volgt Amsterdam de ontwikkelingen in Rotterdam, waar de strippenkaart vanaf morgen niet meer welkom is. De Amsterdamse metro is overigens al met succes helemaal overgestapt op de OV-chipkaart, stelt de stad, en in nagenoeg de hele stadsregio kan nu al worden gereisd met het oplaadbare vervoersbewijs.

De Tweede Kamer nam gisteren nog een motie aan waarin werd gesteld dat geen enkele andere regio de strippenkaart mag uitbannen, voordat de volledige afschaffing van het papieren kaartje in Rotterdam is geëvalueerd. Amsterdam zegt toe dat de gemeente en de vervoerders 'lering trekken' uit de ervaringen in Rotterdam. De 'verbeterpunten' worden direct meegenomen bij de afschaffing van de strippenkaart op 15 april.

Tijdens een debat over de OV-chipkaart zegde Huizinga vorige week al aan de Kamer toe dat Amsterdam de strippenkaart niet zomaar mag afschaffen. Wanneer een regio het verzoek indient om de strippenkaart af te schaffen, wordt dat eerst uitgebreid getoetst. Daarbij wordt ook gekeken naar de ervaringen in Rotterdam, aldus de bewindsvrouw.