'Verhoog leeftijdsgrens alcohol'

De wethouders volksgezondheid van Den Haag, Rotterdam en Utrecht willen dat de Tweede Kamer de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol verhoogt naar 18 jaar. De Kamer debatteert hier naar verwachting in maart over. De drie wethouders willen een hogere leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol omdat het drinken ervan op jonge leeftijd schadelijk is voor de ontwikkeling van jongeren.

Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn tegen een proef van het kabinet. Die wil het voor gemeenten mogelijk maken zelf te beslissen op welke leeftijd alcohol aan jongeren mag worden verkocht. Op dit moment geldt 16 jaar voor zwak alcoholische dranken en 18 jaar voor sterke drank. Na evaluatie van de proef wordt besloten of de leeftijdsgrens overal wordt verhoogd.

De wethouders van de drie grote steden verwachten nauwelijks effect van de proef, aangezien in de ene gemeente een grens van 18 jaar kan gelden, terwijl in de buurgemeente die grens lager ligt. Jongeren kunnen dan gewoon naar de buurgemeente om alcoholische versnaperingen in te slaan, betogen zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de drie gemeenten blijkt uit onderzoek dat Nederlandse jongeren steeds vaker op steeds jongere leeftijd drinken. Zo zouden zeven van de tien kinderen al op of vóór het twaalfde jaar hun eerste glas alcohol hebben gedronken. "Ze worden wel de 'zuipschuiten van Europa' genoemd."

Eerder al meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de meeste Nederlandse gemeenten voor de verhoging van de landelijke leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol naar 18 jaar zijn.