Opnieuw doodvonnis Iraanse activist

Een Iraanse rechtbank heeft opnieuw een doodvonnis over een oppositieactivist uitgesproken naar aanleiding van de protesten tegen de regering. Acht anderen kregen niet nader gespecificeerde gevangenisstraffen opgelegd.

Het is zeker het tiende doodvonnis dat in een massaproces van meer dan honderd activisten van de oppositie is uitgesproken. Ruim tachtig anderen kregen zes maanden tot vijftien jaar gevangenis.

Vorige maand werden de eerste twee doodvonnissen ook ten uitvoer gelegd. Dat betrof evenwel twee mannen die al voor de verkiezingen in juni waren opgepakt omdat ze deel zouden uitmaken van een gewapende oppositiegroep.

Twee vooraanstaande oppositiefiguren, Ali Reza Beheshti en Mohammad Reza Tajik, werden vandaag door de autoriteiten vrijgelaten. Zij hebben maanden vastgezeten. Het is niet bekend waarom zij zijn vrijgelaten en of de aanklachten tegen hen zijn ingetrokken.

Eerder vandaag werd een neef van de echtgenote van oppositieleider Mir Hossein Mousavi gearresteerd. Mohammad Saleh Noqrehkar trad ook op als juridisch adviseur van Mousavi. Tot vorige maand was hij een woordvoerder van het openbaar ministerie.