Ontgroening Duitse soldaat ontspoort

Een Duitse soldaat heeft in een ontgroeningsritueel van zijn eenheid rauwe varkenslever moeten eten. Daarnaast moest hij alcohol drinken totdat hij moest overgeven. Dat staat in een rapport dat vandaag aan een Duitse parlementaire commissie is gestuurd die het incident onderzoekt.

Een voormalige dienstplichtige klaagde over de ontgroening bij Reinhold Robbe, de 'ombudsman' voor de Duitse defensie, die de zaak vervolgens aankaartte bij de regering. De ex-soldaat was ingedeeld bij de 'Gebirgsjägern' (bergjagers) die al sinds de jaren tachtig een interne hiërarchie hebben, de 'Hochzugkult'. Als een soldaat omhoog wilde komen binnen de divisie moest hij daarvoor allerlei ontgroeningen doorstaan.

Een soldaat moest in de zomer van 2009 twee dagen lang, buiten de gewone diensttijd, extra inspannende oefeningen doen waarbij hij grote hoeveelheden alcohol moest drinken. Soldaten werden ook gedwongen om rauwe varkenslever en rolmopsen met gist te eten. Door de gist moesten de soldaten al heel snel heftig overgeven.

De leiding van de divisie was over alle zaken geïnformeerd, maar heeft nooit stappen ondernomen om de rituelen te beëindigen. Zij bevestigden min of meer het relaas van de soldaat.

Robbe veroordeelde de ontgroening als 'vernederend en kleinerend'. De zaak moet volgens Robbe dan ook met prioriteit worden onderzocht.