'Lijnen zinloos voor dikke ouderen'

Australisch onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd heeft aangetoond dat het voor dikke ouderen beter is om dik te blijven dan om te gaan lijnen. Het risico op sterfte bij dikkere ouderen is zelfs kleiner dan bij ouderen met een normaal gewicht, zo staat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) te lezen.

De conclusies werden getrokken nadat de gegevens van ruim negenduizend Australische mannen en vrouwen tussen de 70 en 75 jaar oud werden geanalyseerd. Deze testpersonen werden vanaf 1996 tien jaar lang gevolgd. Op grond van hun Body Mass Index (BMI) werden zij onderverdeeld in door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgestelde categorieën: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en obesitas.

De personen die in de categorie 'overgewicht' vielen, bleken de kleinste kans op sterfte te hebben. Ouderen met obesitas hebben een even grote kans op overlijden als hun leeftijdsgenoten met een 'normaal' gewicht.

Uit het onderzoek concludeerden de onderzoekers dat de drempelwaarden die de WHO vastgesteld heeft voor overgewicht bij ouderen, te beperkt zijn. "70-plussers met overgewicht lopen geen hoger risico te overlijden en er is weinig bewijs dat afvallen voor deze groep mensen enig voordeel biedt", aldus de onderzoekers.