Fout piloot oorzaak crash bij Libanon

Een fout van de piloot is de oorzaak van de crash van een toestel van Ethiopian Airlines bij Libanon vorige maand, waardoor alle negentig inzittenden om het leven kwamen. Hij zou het verzoek van de verkeerstoren om van richting te veranderen, hebben genegeerd. Dat heeft een bron dichtbij het onderzoek vandaag bekendgemaakt. De piloot zou wel hebben bevestigd dat hij het verzoek heeft gehoord.

Het toestel maakte een scherpe bocht voordat het van de radar verdween. Het gaat om de eerste conclusie na onderzoek naar de vluchtgegevens die in de zwarte dozen van het toestel zijn opgeslagen. De datarecorders werden zondag uit zee gevist.

Gisterochtend was een onderzoeksteam naar Frankrijk vertrokken met de vluchtrecorders. Tot dusver zijn zeker 23 lichamen geborgen, maar zondag is ook een stuk van het toestel gevonden waarin zich vermoedelijk de meeste doden bevinden.

Het acht jaar oude vliegtuig, een Boeing 737-800, crashte enkele minuten na de start in slecht weer in de Middellandse Zee. Het vliegtuig was op weg naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Aan boord waren vooral Libanese en Ethiopische passagiers.

Boeing 737-800