Kamer niet tegen bezuinigen op onderwijs

De Tweede Kamer is niet bij voorbaat tegen bezuinigingen op onderwijs. Een voorstel van GroenLinks en D66 om te zorgen dat er per saldo niet minder geld naar het onderwijs gaat, werd vandaag verworpen.

De PvdA stemde tegen de motie, terwijl PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer gisteren nog zei dat het onderwijs moet worden uitgesloten van de komende miljardenbezuinigingen. In totaal stemden 56 Kamerleden voor de motie en 89 tegen.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat geen enkel onderwerp bij voorbaat taboe is bij de komende bezuinigingsronde. Twintig werkgroepen van ambtenaren brengen momenteel in kaart waarop het kabinet fors kan bezuinigen.

Behalve Hamer hield ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zich niet aan de afspraken. Hij stelde zaterdag dat defensie moet worden uitgezonderd van de bezuinigingen. Zijn collega op Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zei min of meer hetzelfde over de politie.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende (CDA) over de uitlatingen van Hamer, Verhagen en Ter Horst. Balkenende moet uitleggen of er nu wel of geen taboes mogen worden opgeworpen, vindt de oppositie.