Wisselende reacties op Davids-brief

Partijen in de Tweede Kamer reageren wisselend op de brief die het kabinet vandaag stuurde naar aanleiding van het rapport-Davids over de oorlog in Irak. Waarschijnlijk volgt er deze week nog een debat.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold staat de brief vol met 'mistig taalgebruik', maar komt het erop neer dat 'alle harde conclusies' van Davids worden overgenomen. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) is de eerstverantwoordelijke en moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden tijdens 'een heel stevig debat', vindt Pechtold.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt dat de brief weinig duidelijkheid biedt. Het kabinet heeft volgens haar nog altijd niet volmondig erkend dat de Irak-oorlog en de politieke steun die Nederland daaraan gaf, niet deugden. "Het kabinet heeft formuleringen gezocht waar iedereen mee kan leven en is niet bezig geweest met de inhoud."

Coalitiepartij PvdA is tevreden. De feiten uit het rapport worden aanvaard en de gemaakte fouten 'ruiterlijk erkend', vinden de sociaaldemocraten. Vorige maand reageerde de PvdA laaiend toen Balkenende in een eerste reactie afstand nam van de voornaamste conclusies van Davids.

In de reactie op het rapport-Davids erkent het kabinet onder meer dat de Tweede Kamer in 2002 en 2003 niet goed is geïnformeerd over informatie van de inlichtingendiensten en de Amerikaanse verzoeken om militaire steun. Het kabinet herhaalt verder dat de juridische basis voor de oorlog 'met de kennis van nu' niet deugde.