Ruim 62 duizend auto's van de weg door slooppremie

In zeven maanden tijd zijn al meer dan 62.000 auto's ingeleverd voor een nieuwer en schoner exemplaar in ruil voor een slooppremie. Dat meldt het ministerie van Vrom vandaag.

Bezitters van oude personenauto's krijgen onder bepaalde voorwaarden 750 of duizend euro als ze hun wagen laten slopen en inruilen voor een nieuwere. Voor oude bestelauto's geldt een premie van duizend of 1750 euro.

In de meeste gevallen wordt de sloopregeling volgens de Vrom-Inspectie goed nageleefd. Heel af en toe zijn de regels overtreden. Zo is een aantal bedrijven beboet omdat de autowrakken onjuist zijn verwerkt. In dertig gevallen zijn er aanwijzingen dat sprake is geweest van misbruik door schijntransacties. Naar drie hiervan loopt een onderzoek.

De sloopregeling ging medio vorig jaar in en loopt in principe tot eind dit jaar, of stopt eerder als de beschikbare 85 miljoen euro op is. Doel van de sloopregeling is de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden terug te dringen en de autobranche een steun in de rug te geven.