Toyota haalt nieuwe hybrides terug

De Japanse autofabrikant Toyota gaat een aantal typen hybride auto's terughalen. Dat meldde een woordvoerster van het bedrijf vandaag. Het gaat om exemplaren van het nieuwste Priusmodel en van twee andere hybride auto's.

Japanse media meldden zondag al dat Toyota wereldwijd ruim 300.000 Priussen terug zou halen naar de garage wegens problemen met het remsysteem. Het ministerie van Transport in Japan meldde vandaag dat 199.666 exemplaren van de Prius die in Japan werden verkocht, worden teruggehaald door Toyota.

Het nieuwste model Prius zou kampen met problemen met de software van het antiblokkeersysteem, dat voorkomt dat een auto in een slip raakt. In Japan werden al ruim 170.000 auto's van dit type verkocht en in de VS circa 100.000. In Europa en de rest van de wereld gaat het om ongeveer 30.000 voertuigen.

Toyota-topman Akio Toyoda geeft later op de dag een persconferentie over de terughaalactie. De zegsvrouw van Toyota wilde vandaag nog niet zeggen om hoeveel exemplaren het gaat. Ze deed ook geen mededelingen over de landen die zullen worden betrokken bij de terughaalactie.

Het is de vraag wat Toyoda precies gaat zeggen. In een eerder stadium bood hij al zijn excuses aan voor andere problemen met auto's. Het bedrijf moest wereldwijd miljoenen auto's terugroepen door een probleem met het gaspedaal.