'VS verliezen kredietwaardigheid nooit'

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner heeft vandaag gezegd dat de Verenigde Staten geen enkel gevaar lopen om zijn zogeheten hoogste triple-A kredietrating te verliezen, ook al heeft de regering-Obama recordtekorten op de overheidsbegroting.

Dit zei Geithner, die voor zijn ministerschap president van de New York-afdeling van de Amerikaanse centrale bank de Fed was, in een interview met ABC News. "Absoluut niet", zei Geithner in het gesprek op de vraag of de VS zijn hoogste kredietrating zal verliezen. "Dat zal nooit gebeuren met dit land."

Vertrouwen in de VS
De minister zei dat investeerders wereldwijd naar Amerikaanse staatsobligaties gelokt worden in tijden van globale onzekerheid. Dit reflecteert het vertrouwen en de kracht in de VS om uit deze crisis te komen, aldus Geithner.

Kredietratingbureau Moody's Investors Service Inc. zei afgelopen week dat als de Amerikaanse overheid geen budgetmaatregelen onderneemt de kredietstatus van het land wel eens naar beneden gedowngrade kan worden.

Eerst banengroei
De VS plannen dan ook begrotingsmaatregelen als er meer zekerheid is dat het aantal banen weer groeit, aldus Geithner. Te vroeg ingrijpen in de overheidsuitgaven kan volgens de minister de economie beschadigden.

De kans op een dubbele dip in de economie schat Geithner erg laag in: "We staan aan het begin van het helingsproces van de economie." Voorafgaand aan de komende vergadering met de ministers van Financiën van de G7 zei Geithner er vertrouwen in te hebben om de bankensector op internationaal niveau meer regulatie op te leggen.

Uitgelachen
Afgelopen zomer werd Geithner nog uitgelachen door Chinese studenten door de bijna 2 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties die China bezit 'uiterst veilig' te noemen.

Geithner: "VS verliezen kredietwaardigheid nooit"