Burgemeesters: handen af van onderwijs

Het kabinet moet de politie en het onderwijs ontzien bij de komende bezuinigingen. Hiervoor pleitten de burgemeesters van de vier grote steden vandaag tijdens het burgemeestersdebat van de Volkskrant in De Rode Hoed in Amsterdam.

De PvdA-burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht steunden de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) in zijn pleidooi om niet te korten op politie en justitie. "De grote steden zijn hofleverancier van criminele berichten in de kranten", illustreerde burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht zijn betoog voor meer politie in de Randstad. Job Cohen van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zijn eveneens tegen snijden in de budgetten voor veiligheid.

De burgemeesters vinden dat het kabinet ook van onderwijs moet afblijven. Van Aartsen ziet in het onderwijs de sleutel om probleemjongeren bij de maatschappij te betrekken. "Wat mij betreft gaan er miljarden naar onderwijs", aldus Van Aartsen. Wolfsen zei dat bezuinigingen op onderwijs desastreus zijn voor de toekomst.