Uitslagen Eredivisie speelronde 22

Dit weekend werd in de Eredivisie de 22e speelronde afgewerkt. Ajax won de topper tegen FC Twente, een verslag van deze wedstrijd vind je hier. Hieronder vind je alle uitslagen, de stand, de topscorers en het programma voor komend weekend.

Datgene waar FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier al voor vreesde is gisteren waarheid geworden. Het 'Everse-effect' trad bij sc Heerenveen in werking en het Friese team wist FC Utrecht met 2-0 te verslaan. Bij Heerenveen stapte eerder deze week interim-trainer Jan de Jonge op en zijn vervanger Jan Everse zorgde dus direct voor een schokeffect door te winnen van de nummer zes van de Eredivisie. Heerenveen, dat afgelopen dinsdag tegen VVV al na een kwartier met 3-0 achterstond, was nu wel bij de les en kwam al na vijf minuten op 1-0 door Sibon. Nog voor rust kreeg met name Sibon meerdere kansen om de score uit te breiden, maar de spits was niet scherp. Na de rust kreeg de thuisclub en strafschop en Sibon wist met zijn tweede van de avond de score te verdubbelen. Utrecht kwam er niet meer aan te pas waardoor Heerenveen de drie punten kon bijschrijven.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat Heracles Almelo thuis zou winnen van FC Groningen, de club stond met de rust namelijk met 0-2 voor door twee doelpunten van Enevoldsen. Eigenlijk had hij er al drie gemaakt, maar een van zijn doelpunten werd al achter de lijn uit het doel gewerkt door Quansah, iets wat onopgemerkt bleef bij de scheids- en grensrechter. Na rust werd het snel 1-2 door Dost, maar Nordstrand maakte er in de 50e minuut 1-3 van. De ploeg uit het noorden van het land raakte daarna echter twee spelers kwijt, Sankoh kreeg in de 60e minuut direct rood, en vier minuten later kreeg Bacuna zijn tweede gele kaart. Groningen moest dus verder met negen man, iets waar Heracles maximaal van profiteerde. Door doelpunten in de 72e, 75e en 89e minuut werd het uiteindelijk 4-3 voor de thuisploeg.

N.E.C Nijmegen won voor de tweede achtereenvolgende keer een wedstrijd met 1-0 door een doelpunt in blessuretijd. Vorige week scoorde Ntibazonkiza in de 93e minuut tegen Sparta, vandaag was het Sibum die in de 91e minuut de wedstrijd besliste. AZ won, zonder trainer Dick Advocaat, op bezoek bij Feyenoord. Ook hier viel de beslissing laat, in de 87e minuut maakte Moreno de 1-2.