Uitslag Ajax - FC Twente

Ajax heeft FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De Amsterdammers waren in eigen huis met 3-0 te sterk voor de huidige nummer twee van de Eredivisie. Door dit resultaat slinkt de achterstand van Ajax op FC Twente tot zes punten.

In de eigen Amsterdam ArenA begon Ajax, met de kersverse aankoop Nicolas Lodeiro op de bank, niet overtuigend aan de wedstrijd en daar profiteerde FC Twente, met Theo Janssen terug in de basis, in de beginfase bijna optimaal van. Aanvoerder Blaise N'Kufo kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd, maar zijn schot ging hoog over. Tien minuten later lieten de Amsterdammers centraal achterin een heel groot gat vallen  en daardoor kon oud-Ajacied Kenneth Perez alleen op doelman Maarten Stekelenburg af gaan. De Deen wilde het te mooi doen en zijn poging werd ongedaan gemaakt door Ajax-verdediger Gregory van der Wiel. Ajax leek ook door dit wapenfeit niet wakkergeschud en het was opnieuw Perez die dichtbij een doelpunt was. Bryan Ruiz gaf vanaf rechts voor, maar Perez kopte de bal net over het vijandelijke doel.

Toch kwam Ajax na twintig minuten tegen de verhouding in op voorsprong. Een afgeketste corner kwam via Urby Emanuelson voor de voeten van Demy de Zeeuw en hij verschalkte doelman Sander Boschker met een schuiver in de lange hoek. De Amsterdammers werden na dit doelpunt sterker en zetten de Tukkers vast op eigen helft. Na ruim een half uur lag het spel even stil, aangezien doelman Boschker bij een corner hard in aanraking kwam met de arm van Vertonghen. De keeper kon, met een hechting boven zijn linkeroog, de wedstrijd echter wel vervolgen. Toch wist Ajax kort voor rust de marge naar twee doelpunten uit te breiden. Nadat Luis Suárez de paal raakte en Gregory van der Wiel in de rebound op Boscker stuitte, wist Marco Pantelic in de nastoot zijn achtste doelpunt van de competitie te scoren en bracht zo de uiteindelijke ruststand van 2-0 op het scorebord.

Doelman Boschker bleef na rust in de kleedkamers, en aangezien tweede keeper Mikhailov ook geblesseerd is, maakte derde doelman Cees Paauwe zijn opwachting in de tweede helft. FC Twente begon de tweede helft beter dan dat de ploeg het eerste bedrijf had afgesloten. Perez en Janssen zorgden voor het eerste gevaar voor het doel van Ajax, maar beide schoten werden met enige moeite gepareerd door Stekelenburg. Na ruim een uur moest Ajax binnen een tijdsbestek van vijf minuten tweemaal noodgedwongen wisselen. Zowel De Zeeuw als Emanuelson vielen geblesseerd uit en Gabri en Rommedahl waren de vervangers. De Amsterdammers scoorden kort hierna een doelpunt, maar deze werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel van Suárez. De Uruguyaan waagde kort hierna een poging uit onmogelijke hoek en zijn bal ging maar net voorlangs het vijandelijke doel.

FC Twente kwam in het laatste kwartier nauwelijks niet meer van eigen helft en zag Ajax toch op de verdiende 3-0 komen. Lindgren gaf voor op Pantelic, die op zijn beurt de bal klaarlegde voor Rommedahl. De Deen schoot de bal hard achter doelman Paauwe en besliste daarmee het duel. Ook na dit doelpunt ging Ajax op zoek naar meer en was daar bijna dichtbij via Suárez. De aanvoerder van Ajax schoot een vrije trap richting de korte hoek, maar Paauwe wist de bal via de paal uit zijn doel te werken. In de slotfase gunde Ajax-trainer Martin Jol zijn nieuwe aankoop Lodeiro speelminuten. Hij verving doelpuntenmaker Pantelic en ging op het middenveld spelen. In de slotminuut raakte Perez met een schitterend schot nog de paal. Na deze actie, floot scheidsrechter Jan Wegereef af.