Karzai overweegt invoering dienstplicht

De Afghaanse president Hamid Karzai overweegt invoering van de militaire dienstplicht, om een leger op te kunnen bouwen dat zonder buitenlandse hulp zorg kan dragen voor de veiligheid in Afghanistan.

Op een veiligheidsconferentie in het Duitse München zei Karzai vandaag dat hij voor 2012 een leger- en politiemacht van driehonderdduizend man op poten wil zetten. Deze zou vanaf 2015 sterk genoeg moeten zijn om het zonder hulp van buitenaf te kunnen stellen. Alleen in de strijd tegen terrorisme zou nog buitenlandse hulp nodig zijn. Karzai noemde dit 'een zaak die los staat' van de veiligheid in Afghanistan.

Karzai zei dat leiders van Afghaanse gemeenschappen hem de afgelopen jaren vaak hebben aangeraden de dienstplicht weer in te voeren, "zodat jonge jongens van het Afghaanse platteland naar opleidingscentra kunnen komen, bekend kunnen raken met de rest van het land, andere jonge mannen uit de rest van het land leren kennen en iets kunnen leren voor ze naar huis terugkeren".

Het idee voor invoering van militaire dienstplicht is al vaker geopperd. De reacties waren tot nog toe lauw in Afghanistan.

Karzai overweegt invoering dienstplicht
Karzai overweegt invoering militaire dienstplicht