Douane vindt fors meer cocaÔne in post

De douane heeft vorig jaar veertig procent meer postpakketten met cocaïne onderschept dan in 2008. In totaal werd op Schiphol 941 kilo cocaïne in 2158 pakketten aangetroffen, een record. In 2008 ging het om 670 kilo in 1558 pakketten. Ruim vier op de vijf poststukken (83 procent) kwam uit Suriname. Dat aantal liep op van 1177 in 2008 tot 1795 vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de douane waar RTL Nieuws over beschikt. De afzender van de drugs is vaak onbekend. De zender meldt vandaag dat de verstuurders volgens de Surinaamse minister van Justitie nauwelijks worden bestraft. De opsporing is volgens het OM in Haarlem 'erg lastig'.

Suriname is een doorvoerland voor cocaïne. De Surinaamse justitieminister Chandrikapersad Santokhi vindt volgens RTL Nieuws dat er meer moet worden gedaan om de grote drugssmokkelaars in zijn land te vervolgen, maar zou er te weinig personeel zijn om alle poststukken te controleren. Het land heeft onlangs overigens twee drugshonden en een drugsscanner uit Nederland gekregen.

Het aantal bolletjesslikkers op Schiphol lijkt wel te stabiliseren. Vorig jaar werden er 710 gepakt, elf minder dan in 2008. In bagage van bijvoorbeeld drugskoeriers werd iets vaker drugs gevonden. Vorig jaar ging het om 557 kilo.