VVD wil hoorzitting over 'Climategate'

De VVD wil een hoorzitting houden in de Tweede Kamer over 'Climategate'. Aanleiding is de Nederlandse betrokkenheid bij het geknoei met cijfers in het klimaatrapport van de Verenigde Naties, laat Kamerlid Helma Neppérus vandaag weten.

Het Parool meldde vandaag dat Nederlandse geleerden die meeschreven aan het klimaatrapport 'actiedocumenten' van Greenpeace en het Wereldnatuurfonds als 'bewijsmateriaal' hebben gebruikt. Ook zou een Wageningse hoogleraar verkeerd hebben geciteerd uit studies naar de sterfte van koraal.

Eerder deze week werd bekend dat de VN ook heeft geknoeid met cijfers die op Nederland betrekking hadden. Zo ging het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) ervan uit dat 55 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt, terwijl het maar om een vijfde van het land zou gaan.

Eerder ging het IPCC de mist in met de 'voorspelling' dat de gletsjers in de Himalaya al in 2035 zouden zijn gesmolten, hetgeen niet wetenschappelijk onderbouwd bleek.

Ook blijkt dat de gemeten opwarming van de aarde eenvoudig te verklaren valt.  Het aantal meetpunten, met name op hoger gelegen gebieden en koude gebieden, is drastisch afgenomen sinds 1990.

"Nu blijkt dat ook Nederlandse personen en instellingen betrokken zijn bij dit schandaal moet onze rol hierbij ook duidelijk worden", stelt Neppérus.

Minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) liet deze week in reactie op alle commotie weten dat het vertrouwen in de wetenschap 'een deuk' heeft opgelopen. De bewindsvrouw heeft de baas van het IPCC een brief gestuurd waarin zij 'volledige openheid' eist over hoe de fout is ontstaan. "Dit mag absoluut niet meer voorkomen."

Dat is niet genoeg, vindt de VVD. "Minister Cramer komt er nu niet meer van af met het schrijven van een slappe brief aan het IPCC. Ik vind dat de Tweede Kamer nu zelf ook informatie in moet gaan zamelen over de achterliggende redenen voor dit geknoei", aldus Neppérus.