Strijders Gaza sturen drijvende bommen naar IsraŽl

Palestijnse strijders in de Gazastrook hebben een aantal explosieven naar Israëlische stranden laten drijven. De actie was bedoeld als wraakneming voor de mysterieuze dood van een Hamas-leider in Dubai vorige maand, zeiden zij vandaag.

Volgens de strijders drijven er nog steeds explosieven in de Middellandse Zee. De Israëlische politie heeft een deel van de kustlijn afgesloten in afwachting van een zoektocht naar de bommen. Premier Benjamin Netanyahu liet weten 'een antwoord' te zullen geven op de actie.

De politie zei dat gisteren twee vaten, met tien kilo explosief materiaal in elk vat, op de Israëlische kust aanspoelden. Een explosieventeam ontmantelde één bom, de andere ging af toen een robot het object beroerde. Er vielen geen gewonden.

Een woordvoerder van de Comités voor Volksverzet, een factie die nauwe banden onderhoudt met Hamas, zei vandaag dat de explosieven de moord op Mahmoud al-Mabhouh in Dubai moesten wreken. Hamas en zijn Iraanse geldschieters houden Israël verantwoordelijk voor de moord op Al-Mabhouh, een Hamas-leider die betrokken was bij het smokkelen van raketten naar Gaza.

Hamas wil wraak op dood Mahmoud al-Mabhouh