Thuiszorghulp krijgt levenslang voor moord

Monique B. is vandaag tot levenslang veroordeeld voor de moord op een bejaarde vrouw. De 38-jarige thuishulp uit Rijswijk stak op 6 maart vorig jaar een 78-jarige vrouw uit Den Haag in haar woning aan de Laakkade 51 keer met een mes. Het Openbaar Ministerie in Den Haag had achttien jaar gevangenisstraf geëist.

B. was eerder verzorgster van het slachtoffer. Mogelijk was de thuishulp uit op geld of het bankpasje van de bejaarde vrouw. Toen zij hierbij werd betrapt, stak ze de slechtziende vrouw dood. Volgens de rechter moet het slachtoffer "een vreselijke doodsstrijd hebben doorgemaakt". De rechter spreekt van "ongeremde agressie en anderzijds van zeer koelbloedig optreden" van B..

De rechter rekent het B. ernstig aan dat ze tijdens het proces geen inzicht heeft gegeven in haar motieven en aan geen enkel onderzoek heeft meegewerkt. Zo kon niet worden vastgesteld of sprake is van een geestelijke stoornis. Hierdoor is de straf zeer aanzienlijk hoger uitgevallen dan de eis. De rechter sluit niet uit dat de vrouw nog een keer in staat is een soortgelijke daad te plegen en legde haar daarom levenslang op.