Voormalig VVD-leider Voorhoeve naar D66

Voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve is lid geworden van D66. Dat hebben D66-voorman Alexander Pechtold en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte vandaag bevestigd.

Voorhoeve vindt D66 positiever over internationale samenwerking dan de VVD. Hij blijft ook lid van de VVD. "Zo geeft hij een signaal aan de VVD en kan hij actief worden voor D66", zegt Pechtold. Voorhoeve was afgelopen zaterdag bij een bijeenkomst van D66 over ontwikkelingshulp.

Voorhoeve is al enige tijd geleden D66-lid geworden, maar heeft dat tot nu toe buiten de publiciteit gehouden. Huidig VVD-leider Mark Rutte bevestigt dat hij op de hoogte was. "Het is zijn beslissing. Ik ga er verder niet op in", is het enige dat Rutte verder kwijt wil.

In NRC Handelsblad zegt Voorhoeve dat vooral het huidige VVD-standpunt over ontwikkelingshulp de doorslag heeft gegeven. De VVD wil de hulp aan arme landen halveren. Verder zegt Voorhoeve dat hij zowel in de VVD als in D66 actief wil zijn.

Van 1969 tot 1971 was Voorhoeve ook al lid van D66. Van 1986 tot 1990 was hij partijleider van de VVD. Tussen 1994 en 1998 was hij minister van Defensie. Tegenwoordig is hij onder meer hoogleraar en lid van de Raad van State.