Supermarkt discrimineert nog steeds op leeftijd

Supermarkten discrimineren nog steeds op leeftijd. Driekwart van het ontslagen personeel wordt vervangen door iemand die jonger is, meldt voorzitter van CNV Jongeren Jesse Klaver vandaag op Radio 1. Hij baseert zich op een onderzoek van de CNV Dienstenbond.

Medewerkers van 18 worden volgens Klaver vaak al als te oud en dus te duur gezien. De supermarktoorlog zou hier ook een rol bij spelen. Omdat 150 duizend van de 220 duizend supermarktwerknemers jong zijn, valt er veel te besparen door dat deel van het personeel zo jong mogelijk te houden.

Door een ontslag op hun achttiende worden veel jongeren volgens de voorzitter belemmerd in hun carrière. Klaver wil dat in de cao's wordt afgesproken niet te discrimineren op leeftijd.

In 2006 tikte de Commissie Gelijke Behandeling de supermarkten al eens op de vingers om leeftijdsdiscriminatie, nadat CNV jongeren daar om had gevraagd. De supermarktbranche zei toen dat het wel 'meevalt' met het ontslaan van werknemers vanwege hun leeftijd. Vaak zouden jongeren zelf opstappen omdat ze tot hun achttiende een bijbaantje hebben en dan iets anders gaan doen.