Amerikanen vast voor kinderhandel in Haïti

Het lot van de tien Amerikanen die afgelopen zaterdag zijn opgepakt op verdenking van kinderhandel ligt in de handen van een Haïtiaanse rechter. De vijf mannen en vijf vrouwen die als missionaris werken voor een christelijke organisatie uit Idaho zouden geprobeerd hebben om met 33 kinderen de grens met de Dominicaanse Republiek over te steken, zonder daar geldige papieren voor te hebben.

De groep claimt dat ze dacht wel de juiste papieren te hebben, maar sinds de aardbeving is uitdrukkelijk toestemming nodig van premier Max Bellerive om Haïtiaanse kinderen naar een ander land te laten vertrekken. Daarnaast claimt de groep dat de kinderen geen familie meer in Haïti hebben. Dat zou de reden zijn om de kinderen mee te nemen naar een nieuw weeshuis in de Dominicaanse Republiek. Haïtiaanse hulpverleners zeggen echter dat een aantal kinderen nog wel familie heeft in Haïti.

Er zal nu voor elk van de kinderen uitgezocht worden of ze nog levende familie in Haïti hebben. Een rechter gaat bekijken of de groep aangeklaagd zal worden voor kinderhandel en waar dat moet gaan gebeuren; in Haïti of in de VS.