'Nederlanders zijn bang voor de tandarts'

Bij het geluid van een tandartsboor krijgen vele Nederlanders al kippenvel. Hier is ook een verklaring voor, angst voor de tandarts is namelijk de meest voorkomende fobie in Nederland.

Ruim een half miljoen Nederlanders weigert om naar de tandarts te gaan, zelfs als ze klachten hebben. Dit heeft overigens weinig te maken met de angst om pijn te lijden. "De oorzaak voor hun angst schrijven ze vooral toe aan het gevoel van hulpeloosheid", zegt psycholoog Floor Oosterink die overmorgen promoveert op angst voor de tandarts. Ze ondervroeg tweeduizend personen over hun ervaringen met de tandarts. Patiënten zouden bijvoorbeeld bang zijn om te stikken.

Veel mensen hebben de angst voor de tandarts opgelopen in hun jeugdperiode. Dit is voornamelijk te danken aan de schooltandarts. Kinderen stonden toen in de rij om naar de tandarts te gaan terwijl ze het kind dat nog in de stoel zat, hoorden schreeuwen. Voornamelijk mensen tussen de dertig en vijftig jaar vertellen hierover de vreselijkste verhalen.

Angst voor de tandarts komt in alle leeftijdscategoriën voor. Niet alleen de wat ouderen, die de trauma's van de schooltandarts nog in hun achterhoofd hebben zitten, maar ook de jongere garde heeft last van de fobie.

Mannen staan wat steviger in hun schoenen als ze naar de tandarts moeten. Vrouwen melden vaker dat ze bang zijn voor de man met de boor. Dit wil overigens niet zeggen dat mannen ook echt minder bang zijn voor de tandarts, volgens Oosterink kan dit er ook mee te maken hebben dat vrouwen het vaker rapporteren.