'Wellink kan naar Zwitserland vluchten'

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), kan altijd nog naar Zwitserland vluchten, mocht hij hier in het nauw komen. Dit blijkt uit analyse van financieel onderzoeksjournalist Willem Middelkoop.

Wellink is sinds 1997 directielid voor de Bank for International Settlements (BIS), een overkoepelende samenwerkingsverband van alle belangrijke centrale banken ter wereld, gevestigd in Basel, Zwitserland. De DNB-president was ook van 2002 tot 2006 voorzitter van de BIS.

Daarnaast is Wellink ook lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), lid van de Group of Ten Governors; de vergadering van centrale bankpresidenten van de G10-landen, Governor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en lid van de Financial Stability Board.

Wellink zeer machtig
Hiermee zegt Middelkoop dat Wellink, op de Amerikaanse centrale bank-voorzitter na, de meest machtige centrale bankier was in de cruciale periode die volgde voordat de internationale financiële crisis in alle hevigheid uitbrak.

Wellink hoeft echter nergens voor te vrezen, ondekte Middelkoop. In het 'Headquarters Agreement' (PDF) van de BIS staat dat BIS-bankiers zichzelf volledig hebben ingedekt tegen eventuele gerechtelijke procedures, en levenslange immuniteit genieten.

Vluchten naar Zwitserland
Hierbij kunnen de bankiers in nood zelfs naar Zwitserland vluchten inclusief het hele gezin. Zij zijn door het akkoord gevrijwaard van de strenge Zwitserse immigratiewetten.

De BIS werd in 1930 opgericht door de hoofden van de Duitse en Britse centrale bank en staat aan de basis van de huidige moderne financiële architectuur. Middelkoop verbaast zich ook dat de besluitvorming van de BIS onder geen enkele vorm van parlementaire controle onderhevig is.

Geen excuses

De DNB-president moest vandaag voor de parlementaire onderzoekscomissie komen, die de crisis onderzoekt. Wellink weigerde echter excuses aan te bieden voor zijn rol in de crisis en zegt tevens 'meerdere keren' gewaarschuwd te hebben voor de risico's in het financiële systeem. Morgen verschijnt Wellink opnieuw voor de commissie.


'Wellink kan naar Zwitserland vluchten'