Ruim veertig doden bij aanslag Irak

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Bagdad zijn 41 mensen om het leven gekomen en ongeveer 106 personen gewond geraakt. De slachtoffers van de aanslag waren sjiitische pelgrims die op weg waren naar de heilige stad Karbala, in het zuiden van Irak. Dat heeft de Iraakse politie vandaag gezegd.

De zelfmoordterroriste, die verkleed was als pelgrim, liet haar bomgordel ontploffen toen een groep pelgrims door een sjiitische buurt in Bagdad liep. Onder de doden waren drie vrouwen en twee kinderen.

Er wordt gevreesd voor meer aanslagen als de pelgrimage aanstaande vrijdag zijn hoogtepunt bereikt. Soennitische extremisten plegen regelmatig aanslagen op sjiitische pelgrims in een poging sektarisch geweld uit te lokken en de sjiitische regering van Irak voor schut te zetten.

Deze week gaan honderden pelgrims naar Karbala om het einde van de veertig dagen durende rouwperiode die volgt op Ashoura te vieren. Op Ashoura wordt de sterfdag van imam Hoessein herdacht. De geestelijke ligt begraven in Karbala.