Wellink waarschuwde 'meerdere keren'

Nout Wellink heeft jaren voor het uitbreken van de economische crisis al gewaarschuwd voor de grotere risico's die financiële instellingen namen. Dat verklaarde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag voor de commissie-De Wit.

Wellink wordt vandaag twee uur lang aan de tand gevoeld door de parlementaire commissie die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt.

De toezichthouder noemde de economische crisis een 'veelkoppig monster' dat is ontstaan in de Verenigde Staten. "Er waren enorme onevenwichtigheden in de wereldeconomie die zich al een jaar of tien aan het opbouwen waren." De crisis in de Amerikaanse huizenmarkt was de 'trigger' voor de economische crisis.

De afgelopen weken klonk tijdens de verhoren van de commissie de nodige kritiek op het handelen van DNB. Wellink verklaarde dat hij al in 2000 heeft gewezen op de gevaren die op de loer lagen. "Ik heb gewaarschuwd voor een te ruim monetair beleid van de bankensector." In 'vele speeches en jaarverslagen' heeft hij ook gewaarschuwd voor ontwikkelingen die destabiliserend konden werken, aldus Wellink.

Wellink is de enige ondervraagde die twee keer zijn opwachting zal maken voor de commissie. Hij wordt donderdag opnieuw gehoord.