Kroon ziet bewuste beschadigingsoperatie

Kapitein Marco Kroon wordt ervan verdacht dat hij met grote hoeveelheden cocaïne in de weer is geweest. Hijzelf beweert dat sprake is van een bewuste actie om hem te beschadigen. Hij zei vandaag volgens de NOS dat hij alle beschuldigingen kan weerleggen.

Justitie denkt dat de 39-jarige Kroon, die in mei wegens dapper optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde kreeg, betrokken is bij wapen- en drugshandel. Kroon ontkent de 'lachwekkende' aantijgingen, die hij gisteravond tijdens een verhoor te horen kreeg. De verdachtmakingen zouden via anonieme bronnen bij de politie zijn terechtgekomen.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops liet weten dat Kroon op regelmatige basis dreigbrieven kreeg van mensen 'die hem kapot willen maken'. Volgens de raadsman gaat het vermoedelijk om mensen uit Den Bosch, waar Kroon een kroeg bestiert. In de brieven zouden teksten staan als 'we krijgen je nog' en 'van hero tot zero'. Kroon nam ze volgens Knoops niet serieus, maar is nu erg boos op de mensen die hem zouden willen beschadigen.

Knoops gaat de bedreigingen in kaart brengen en overdragen aan het Openbaar Ministerie. Kroon is overigens niet aangehouden, zijn vriendin wel. In de zaak zijn in december al vier mensen opgepakt, waarbij ook wapens in beslag zijn genomen.

De verdenkingen tegen Kroon doen niks af aan zijn heldendaden, zei minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) gisteren. Hij kan rekenen op juridische bijstand van Defensie.