Voormalige tramremise Amsterdam-West gekraakt

Krakers zijn vanmiddag bezig geweest De Hallen te bezetten, een voormalige tramremise in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West. Dat bevestigt een politiewoordvoerder. Het monumentale complex achter de Ten Katemarkt staat al tijden leeg.

De politie werd rond 16.00 uur op de hoogte gesteld van de actie en heeft contact opgenomen met de eigenaar. Het is volgens de woordvoerder een bedrijfspand dat niet mag worden gekraakt.

De krakers laten in een verklaring weten dat een groep activisten, jongeren en kunstenaars een deel van de voormalige tramremise bezet 'na langdurige, structurele leegstand'. Het grootste deel van het rijksmonument rot volgens hen al tijden weg.

Plannen om in De Hallen een cultureel uitgaanscentrum te vestigen, werden onlangs wegens de economische situatie ingetrokken. Ontwikkelaar en beoogd exploitant Burgfonds oordeelde dat het plan financieel niet haalbaar is, nadat de gemeente, het ministerie van Vrom en Woonstichting De Key in december besloten niet langer mee te doen.

De krakers noemen het gestrande plan megalomaan en verwachten niet dat er binnen afzienbare tijd een nieuwe bestemming aan het terrein wordt gegeven. Zij zijn van plan op korte termijn een scala aan kleinschalige culturele en sociale projecten te ontplooien. De kraakgroep wil benadrukken dat de actie niet is bedoeld om buurtinitiatieven te frustreren, maar een aanzet is het terrein met de buurt een wenselijke invulling te geven.