Polanski voorlopig onder huisarrest

Roman Polanski hoeft Zwitserland voorlopig nog niet te verlaten. Zijn huisarrest blijft gehandhaafd tot een definitieve beslissing wordt genomen over het uitleveren van de filmregisseur aan de Verenigde Staten. Daartegen kan Polanski ook nog in beroep gaan.

Vorige week besloot een Amerikaanse rechter dat een veroordeling zonder Polanski's aanwezigheid in de rechtbank niet mogelijk is. De filmmaker tekende beroep aan. Het Zwitserse ministerie van Justitie moet binnen een paar weken opnieuw beslissen of het tegemoetkomt aan het verzoek van Amerika om Polanski uit te leveren.

"Als justitie beslist om meneer Polanski uit te leveren, kan hij in beroep gaan bij het federale strafhof en dan bij het federale hof. En dat kan een paar maanden tot een jaar in beslag nemen", zei minister van Justitie Eveline Widmer-Schlumpf aan de Zwitserse krant Le Matin.

De 76-jarige filmregisseur staat onder huisarrest vanwege een zaak uit 1977. De regisseur had seks met een 13-jarig meisje nadat hij haar had gedrogeerd. Polanski vluchtte naar Frankrijk voordat hij kon worden berecht. Toen hij vorig jaar naar Zwitserland afreisde, werd hij opgepakt op grond van een internationaal arrestatiebevel.