Normale ochtendspits verwacht

Ook al vallen er vanavond en -nacht sneeuwbuien, de ochtendspits in de Randstad ondervindt hier waarschijnlijk niet al te veel overlast van. Dat verwacht althans de VerkeersInformatieDienst (VID). Die verwacht een zware spits, te vergelijken met een gewone maandagochtendspits. De ANWB verwacht ongeveer driehonderd kilometer file op de snelwegen, waar 225 normaal is.

Wel speelt volgens de VID een rol dat op steeds minder wegen wordt gestrooid. De provincie Noord-Holland gaf gisteren aan niet genoeg zout meer te hebben om nog op alle provinciale wegen te strooien. Op die wegen worden sneeuwschuivers ingezet.

Het KNMI meldde vandaag dat sneeuw- en hagelbuien het verkeer flink parten kunnen spelen. De kans op gladheid is en blijft volgens het weerinstituut groot. Het wegdek kan in korte tijd spiegelglad worden. Vanochtend lag op verschillende plaatsen vijf tot tien centimeter sneeuw. Het KNMI raadt iedereen die de weg opgaat aan weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden.

Morgenochtend trekken buien van west naar oost over het land. In de kustprovincies valt natte sneeuw of regen, wat verder landinwaarts valt een tot twee centimeter sneeuw, soms gepaard met onweer. In de loop van de middag wordt het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon af en toe. De komende dagen komt de sneeuw weer terug.