'China riskeert isolement om Iran'

China riskeert een diplomatiek isolement en verstoring van zijn energieaanvoer als het niet helpt Iran te stoppen kernwapens te maken. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vandaag in Parijs gezegd.

Er wordt sterk aangedrongen op nieuwe maatregelen tegen Iran nu het weigert te bewijzen dat zijn nucleaire intenties vreedzaam zijn. De VS en andere landen die sancties tegen Iran voorstaan, voeren een sterke lobby bij de Chinese regering om die te bewegen strafmaatregelen van de Verenigde Naties te steunen.

Clinton gaf aan dat ze begrijpt dat China huiverig is om Iran straffen op te leggen, aangezien het de derde olieleverancier van het land is. Ze benadrukte echter dat een Iran mét kernwapens een destabiliserend effect zal hebben op de Perzische Golf. De druk op China om dit te erkennen wordt daarom opgevoerd.

De regering-Obama zegt dat Iran vastbesloten lijkt nucleaire wapens te ontwikkelen. Hoewel Iran dit ontkent, is het welhaast zeker dat het land meer dan genoeg nucleair materiaal heeft om een bom te maken.

Er zijn grote risico's verbonden aan een Iraanse bom, zei Clinton. Het zal een wapenwedloop in de Perzische Golf teweegbrengen en Israël zal zich nog meer bedreigd voelen. De VS heeft Israël publiekelijk gewaarschuwd dat een 'preventieve' aanval zal leiden tot een wapenwedloop en wraakacties.

China heeft maatregelen van de VN altijd weerstaan omdat deze contraproductief zouden werken en de pogingen zouden schaden om Iran over te halen te bewijzen dat zijn atoomprogramma vreedzaam is. Ook nu stelt China zich vooralsnog neutraal op.

Clinton stelde: "We begrijpen dat het nu contraproductief lijkt om een land te straffen waarvan je zoveel grondstoffen krijgt die een groeiende economie nodig heeft. Maar denk aan de implicaties op de lange termijn."