Computerprobleem politie nog niet opgelost

De computerproblemen waar de politie in Noord- en Oost-Nederland sinds ruim een week mee kampt zijn nog steeds niet opgelost. Wel is de hoofdoorzaak gevonden. In het rekencentrum van de politie was bij softwareonderhoud een reparatieprogramma niet geplaatst, waardoor bepaalde systemen langzaam vastliepen. Dit is nu gedeeltelijk hersteld, meldt de politie vandaag.

De afgelopen dagen probeerden ruim 250 mensen de oorzaak boven tafel te krijgen. De situatie is momenteel stabiel, maar nog steeds kunnen maar drieduizend gebruikers inloggen. Ook zijn er nog regelmatig andere storingen. Vijftien procent van de gebruikers heeft daar last van.

"We zijn weer een stap verder", zegt chef van het korps IJsselland Pieter Jaap Aalbersberg, die de coördinatie in handen heeft. "Maar we zijn er nog niet. We kennen een belangrijke oorzaak."

Er is nu een plan gemaakt waardoor meer gebruikers tegelijkertijd kunnen inloggen. De komende drie dagen worden de systemen getest. Als dat goed gaat moet het weer mogelijk worden dat zesduizend gebruikers tegelijkertijd in het systeem kunnen werken. Vanaf maandagmiddag wordt het aantal gebruikers stapsgewijs verhoogd, maar het duurt in ieder geval nog langer dan een week voordat alle gebruikers weer in de systemen mogen.

Het computerprobleem heeft betrekking op de korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid en Twente. Deze acht korpsen werken met een gezamenlijk computercentrum.