Bos praat met IJslandse collega over Icesave

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) praat vanmiddag in Den Haag met zijn collega uit IJsland over de terugbetaling van de Icesave-tegoeden. Bij het gesprek zijn ook een Britse onderminister aanwezig en enkele leden van de IJslandse oppositie.

Doel van het gesprek is 'bij te praten over de stand van zaken', licht een woordvoerder van Bos toe.

De president van IJsland weigerde vorige maand zijn handtekening te zetten onder het akkoord dat de regering van het land had gesloten met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van spaartegoeden van Nederlandse en Britse spaarders. Nederland krijgt 1,3 miljard euro terug.

Het veto van de president zorgt ervoor dat nu de IJslandse bevolking zich per referendum mag uitspreken over de deal. De volksraadpleging staat gepland voor 6 maart.

Bos liet enkele weken geleden nog weten dat hij IJsland zal houden aan de internationale verplichtingen. Of vandaag wordt gepraat over een nieuwe overeenkomst, kon de woordvoerder niet zeggen. Hij wees erop dat het om een intern IJslands politiek probleem gaat, aangezien de regering van het eiland nog steeds achter de gesloten deal staat. Daarom zijn ook de leden van de oppositie aanwezig.