Koudste januari in dertien jaar

De gemiddelde temperatuur in januari lag in De Bilt onder het vriespunt. Dat is voor het eerst sinds 1997. Het KNMI meldt vandaag dat het maandgemiddelde op ongeveer 0,6 graden onder nul lag, waar 2,8 graden normaal is. Ondanks de sneeuw was januari een relatief droge maand. Gemiddeld viel dertig millimeter, terwijl het gemiddelde ligt op 69 millimeter.

De laagste temperatuur werd in Stavoren geregistreerd, waar de thermometer afgelopen dinsdag min 15,8 graden aanwees. De hoogste temperatuur werd in Westdorpe en Woensdrecht gemeten. Daar steeg het kwik op 17 januari tot 7,3 graden.

In het noordoosten was het het koudst. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond de twee graden onder nul. In Vlissingen was het gemiddeld drie graden warmer.

Het KNMI telde 23 vorstdagen, waarbij de temperatuur onder nul komt. In de periode 1971-2000 waren dat er gemiddeld dertien. Het aantal ijsdagen, waarbij het het hele etmaal vriest, bleef steken op tien, tegen vier normaal.

De zon scheen landelijk gemiddeld zo'n 55 uur tegen 52 uur normaal. In het noordoosten was de zon vanaf 13 januari elf dagen helemaal niet te zien. Het weerinstituut spreekt van een opmerkelijk lange zonloze periode.