Honderden toeristen geëvacueerd uit Machu Picchu

Met helikopters zijn gisteren weer honderden toeristen geëvacueerd uit de Peruaanse Inca-stad Machu Picchu. Sinds maandag zijn er nu ruim 2500 geëvacueerd, heeft de Peruaanse minister van toerisme Martin Perez gezegd.

Er zitten er nu nog rond de achthonderd vast. Daarbij gaat het vooral om jonge backpackers. Als het weer goed blijft, kunnen zij in de loop van vandaag allemaal worden geëvacueerd, aldus Perez. Oudere toeristen en mensen met kinderen zijn als eersten geëvacueerd.

Machu Picchu werd vorige week geteisterd door zware regenval, waarna zondag de spoorverbinding met de buitenwereld, het enige middel van vervoer over land, door modderverschuivingen in het ongerede raakte. Ruim tweeduizend toeristen kwamen toen vast te zitten. Hoewel sindsdien honderden mensen per helikopter werden geëvacueerd, kwamen er ook weer toeristen bij. Het ging daarbij om mensen die voordat de autoriteiten afgelopen dinsdag besloten de zogeheten Inca Trail te sluiten al voor deze vier dagen durende trektocht waren vertrokken en langzaam maar zeker weer terug in Machu Picchu begonnen binnen te druppelen.

Omdat de plaatselijke hotels en hostels niet alle gestrande toeristen konden herbergen en veel meer geld voor hun kamers gingen vragen, waren sommige toeristen genoodzaakt hun nachten door te brengen op het treinstation of het centrale plein. Dat was zeker het geval voor de jonge backpackers die geen geld hadden om de soms vijf keer zo duur geworden kamers te betalen. De plaatselijke winkeliers, die door de grote vraag naar voedsel en drinken, snel door hun voorraden raken, gingen ook steeds hogere prijzen voor hun waar bedingen. De toeristen die nog steeds vastzitten beginnen de situatie behoorlijk zat te worden, zei een woordvoerder.